Gizli pazarlama, izleyicilerin farkında olmasına izin vermeden ürün veya hizmetlerin reklamını yapmaktır. Gerilla pazarlamasının bir alt kümesidir. Şirketlerin ürünlerini gizli bir şekilde pazarlamalarına yardımcı olan bir pazarlama stratejisidir. Bu, tüketicinin oyunun bir pazarlama stratejisi olduğunu fark etmesine izin vermez.
Geleneksel olmayan taktikler kullanılarak, ürün daha az belirgin bir şekilde pazarlanır ve reklamı yapılır. Böylece müşteri kararlarını daha etkili bir şekilde etkiler.
Her pazarlama planının aklında bir hedef veya amaç vardır. Ana hedefler, diğer şeylerin yanı sıra marka bilinirliğini artırmak, dönüşümleri artırmak ve satışları artırmaktır. Diğer pazarlama taktikleri gizli pazarlamadan son derece farklıdır. Amacı, izleyiciler arasında dolaylı bir şekilde farkındalık yaratmaktır ve genellikle tüm dünyada en iyi pazarlama ajansları tarafından kullanılmaktadır. Gizli pazarlamanın hedefleri şunlardır:
- Ağızdan ağıza pazarlama: Ağızdan ağıza herhangi bir marka için gereklidir. Bu yöntem, müşterilerinizi satış görevlilerine ve destekçilere dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bir müşteri gizli pazarlamaya maruz kaldığında, bunu başkalarıyla tartışma olasılığı daha yüksektir. Başkalarını ürün hakkında konuşmaya teşvik eder ve farkındalığı arttırır.
- Müşterinin reklama tepkisi: Herhangi bir gizli veya gizli pazarlama kampanyasının amacı, birisi bunun için bir reklam görmeden önce bir işletme hakkında olumlu bir izlenim oluşturmaktır.
- Merak ve heyecan uyandırın: Bu tür pazarlama ilgi çekicidir. Müşteriler, ünlülerin hangi ürünleri kullandığını görmek istiyor. Önce reklam vermek yerine bu tür filmlerde veya dizilerde ürünleri göstermek daha faydalıdır. Müşterinin bu tür pazarlama yoluyla gördükleri mallara olan ilgisini çeker.
- VNR (Video Haber Bülteni): Video içeriği her zaman izleyicilerin dikkatini çekmiştir. VNR, bir işletmenin televizyona normal haber raporlaması gibi görünen bir video sağladığı, ancak ürününü tanıtmaya çalıştığı bir pazarlama tekniğidir. Haber yapımcıları, videoyu haberlere kısmen veya bir bütün olarak dahil eder
- Reklam casusları: Markalar genellikle influencer‘lara, ücretli bir konser olduğunu göstermeden ürünlerini gizlice takipçilerine sunmaları için ödeme yapar.
- Yalınlar: Reklam casuslarına benzer şekilde, öğrenciler markalar tarafından işe alınan ücretli aktörlerdir. Amaçları, bir ürün veya hizmeti toplam yabancılara rastgele sunmaktır. Hedef kitleyle konuşmaları iyi yazılmıştır.
- Ürün yerleştirme: Bir ürünün bir filmde, şovda veya diğer kitle iletişim araçlarında yer almasını içerir.
- Buzz Pazarlama: Bu teknik, pazarda bir vızıltı yaratmak için insanların bir ürün hakkında rahat bir şekilde konuşmasını sağlayarak hedef kitleyi daha alıcı hale getirmeyi amaçlamaktadır.
- Ünlülerin onayları: Halka açık figürler veya sosyal medya kişilikleri organik konuşmalarda üründen rasgele bahsettiğinde bir ürünün reklamını yapmaya yardımcı olur.
- Sosyal doğrulama: Şirket için farklı endüstri web sitelerinde olumlu eleştiriler yayınlamayı veya şirketin başarı hikayelerini belirten bir blog yazmayı içerir.
- Ürün veya hizmeti anlamak: Bir şirket, potansiyel müşterilerini ve ürününü doğru bir şekilde anlarsa bu pazarlama modelinden yararlanabilir. Gizli ajanları işe almanın ve onlardan ürün hakkında pozitifliği yaymalarını istemenin bir anlamı yoktur. Aksine, şirket tam olarak hangi mesajı iletmek istediğini ve temsilcilerinin mesajı nasıl ileteceğini bilmelidir.
- Pazar araştırması ve mesajın hazırlanması: Pazar araştırması ve veri toplama, tüm pazarlama programlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bir şirket hedef kitlesini ve demografik değerlerini öğrendikten sonra, iletilmesi gereken bir mesajı kolayca oluşturabilir. Pazarlama stratejistlerinin fark etmesi gereken önemli bir şey, hedef kitlenin demografik ve kültürel değerlerinin farkında olan gizli pazarlamacıları işe almaları gerektiğidir.
- Gizli pazarlama stratejisini kısa vadeli tutun: Bir marka kısa vadede kullanıyorsa etkilidir. Bir işletme pazarlama kampanyasını uzatırsa, insanlar için belirgin hale gelme şansı yüksektir ve geri tepebilir. Bu nedenle, bir işletme pazarlama kampanyasını sona erdirdiğinde, stratejinin işe yarayıp yaramadığını görmek için satışlardaki, web sitesi trafiğindeki veya müşteri trafiğindeki değişiklikleri değerlendirmesi gerekir.